понеделник, 12 декември 2016 г.

Да започнем с родния ми град София и местата,които редовно са посещавани за отдих от младите хора. Като за начало ще посоча местата за отдих навън,когато времето е на наша страна.
Започвам с градинката пред НДК( " Национален дворец на културата")


Няма човек,който да не е посядал там  дори за глътка свеж въздух.

Според мен може би най-посещаваното място в слънчевите дни е градинката пред Народния театър "Иван Вазов". Лятото, минавайки от там, винаги можеш да срещнеш някой познат или да чуеш някоя позната песен. Обстановката там е винаги приятна и приветлива. И това за радост не е само лятото- в зимния сезон се провежда коледен базар в стил Виена.



Прекрасно място,където можеш да седнеш и да почетеш книга или да видиш някой друг дядо как играе шах.

В близост до тази градинка е и следващото място,което принадлежи към любимите ми места в столицата- градинката Кристал.
Уюта винаги е придружен от завивката на дръвчетата над главите ни. Градинката е кръстена на вече несъществуващия ресторант "Кристал". Често там биват провеждани и изложби на открито. Точно там е и поставен паметникът на Стефан Стамболов.

От другата страна на булеварда се намира една от най-спокойните градинки в София- Царската градинка. Нарича се така.защото се намира зад бившия Царски дворец (сегашната Национална художествена галерия).
През 2014г. градинката претърпя ремонт,което доста я облагоприятства . Поставиха нови пейки,оправиха настилката и осветлението.  Градинката е под постоянно видео наблюдение,което кара хората да се чувстват по-спокойни.

Градинката на паметника на Съветската армия,позната на по-старото поколение като Княжеска, а на по-младите като Баба Яга, е едно то най-слънчевите места в столицата.
Подходяща е за почивка на хора от всякакви възрасти.
За младите любители на скейтбординга е поставена и рампа.

Непосредствено в близост се намира и най-големият парк в София- Борисова градина. В началото парка е създаден в покрайнините на София,но с годините се превръща в парка на широкия център.


Днес в градинката се намират Националният стадион „Васил Левски“, стадион „Българска армия“, както и  откритият плувен басейн „Мария-Луиза“. Също така разполага и с 2 езера- Езерото "Ариана" и езерото с лилиите.

Малко по-отдалечен от центъра парк е парка "Заимов".
 Драматичен театър „София“ и Театрална работилница „Сфумато“  се намират в парка.
Паркът „Заимов“ е първата обществена WiFi зона с безплатен интернет в София.
*историческа снимка на парка Заимов*

И за да се отдалечим от широкия център,се насочвам към южните части на София- Южния парк. Той е най-предпочитания от големите паркове,заради непрекъснатото обновление на вида си,също така и заради безопасността си.

В Южния парк често се провеждат безплатни концерти, био-изложби и пазари, спортни и други активности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар